De roots van Vasilis Marinas, werkzaam als kok bij De Peizer Hopbel, liggen in Griekenland. Dit zomerse recept van een orangecake is nog van zijn ‘jaja’, oftewel oma. Je bent even bezig om de cake tot in perfectie te bereiden. Er is een beslag en siroop voor nodig. En als je dan toch bezig bent, zet dan door om het gerecht te complementeren met een bloedsinaasappelcrème en gesponnen deeg, net zoals het gerecht in Peize geserveerd wordt. Daar wordt er ook nog een bolletje yogurthijs aan toegevoegd. Enne: naar perfectie moet je misschien niet streven, maar een genot voor je smaakpapillen en lof van gasten is zeker haalbaar!
7
Sinaasappels
3
Eieren
250 ml
Zonnebloemolie
250 ml
Kookroom
880 gram
Suiker
880 gram
Vanille suiker
520 gram
Filodeeg
500 ml
Water
Deel 1 (Het beslag)
Kook 4 sinaasappels af, zodat ze hun bitterheid verliezen, zorg er voor dat er een beetje sap is uitgeperst voor het koken aan.
Droog de filodeeg op een warme plek totdat het makkelijk te verbrokkelen is. Zorg ervoor dat de filodeeg goed uit elkaar ligt tijdens het drogen.
Vermeng nu alle ingrediënten, op de filodeeg na, met elkaar in een keukenmachine of met een staafmixer.
- 4 gekookte sinaasappels
- Rasp van 3 sinaasappels
- 3 eieren
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml kookroom
- 180 gram suiker
- 1 el vanille suiker
- 1 el bakpoeder
Stort nu het beslag in een lange ovenschaal. De laag in de ovenschaal moet uiteindelijk ongeveer 1 centimeter hoog zijn. Voeg hierbij in delen de verbrokkelde filodeeg toe. Zorg ervoor dat de filodeeg in heel kleine stukjes in verbrokkeld en alles uiteindelijk goed vermengt is. Deze stap is heel belangrijk.
Bak de orangecake gedurende 15 minuten gaar in de oven op 180 graden. Elke oven werkt anders dus dit kan per oven variëren
Stap 2 (De siroop)
Ondertussen gaan we een siroop maken wat later wordt uitgegoten over de orangecake.
Hierbij gebruiken we:
- 500 ml water
- 700 gram suiker
- Sap van 3 sinaasappels (de geraspte sinaasappels)
Meng en verwarm het water en suiker tot de suiker volledig is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen en voeg daarna het sap van 3 sinaasappels toe.
Stap 3 (Samenvoegen)
Nu is het moment dat stap 1 en 2 samenkomen. Na het afbakken van de orangecake kan de siroop over de cake gegoten worden. Laat de siroop intrekken, het liefst overnacht.
Hierna is de orangecake klaar om op te eten.
Leuk voor op verjaardagen en andere gelegenheden als u net even wat anders wilt maken! Dit recept is lang houdbaar mits gekoeld bewaard. Geniet ervan!
Serveertip: Yoghurtijs, Bloedsinaasappel crème, crumble (kataifi).
*Dit recept is voor 20 a 25 porties, wilt u een minder aantal porties? Halveer het recept.