‘Panna cotta kennen we als dessert, maar wij hebben een uitstapje gemaakt naar een heerlijk voorjaarsgetint voor- of tussengerechtje’, aldus Harold Smits, chefkok van Restaurant Fabuleus in Zuidlaren. ‘Door het aardse van de biet te combineren met het romige van de panna cotta wordt de aardse smaak zachter. Je voegt kokos toe voor een lekker bite en truffelmayonaise combineert weer heerlijk met de biet.’ Dit gerecht is ook geschikt voor vegetariërs, vervang dan de gelatine voor agar agar. Wil je dit leuk opmaken op een bord? Maak de panna cotta in een leuk vormpje.

Rode bieten panna cotta
Benodigdheden voor zes-acht personen
500 gram gekookte rode bieten (kant en klaar)
0,5 liter ongezoete slagroom
15 gram gelatine
3 eetlepels kokos
zout en peper naar smaak
vormpjes liefst flexibel om makkelijk te storten
Bereidingswijze
Pureer de rode bieten met het bietenvocht en wrijf deze door een zeef om harde stukjes te voorkomen.
Voeg zout en peper toe en eventueel een beetje suiker naar smaak.
Giet de slagroom in een pan en verwarm deze tegen de kook, ongeveer 70°C.
Voeg de gepureerde bieten toe met de kokos. Controleer de smaak na een paar minuten als de kokos zijn aroma heeft toegevoegd.
Daarna de gelatine toevoegen, goed oplossen en zachtjes roeren (niet kloppen, mag geen luchtige substantie worden).
Van het vuur halen en in vormpjes storten, af laten koelen en daarna afdekken met plastic folie en 4 uur in de vriezer zetten. Dan kun je de panna cotta storten of uitdrukken vanuit de vormpjes.
Bij gebruik op een stuk keukenrol zachtjes ontdooien (om het leksap op te vangen) en op een bord zetten.
Garneren met bijvoorbeeld truffelmayonaise en kruiden.
Eet smakelijk!