Guur weer vraagt om hartverwarmend eten. De Peizer Hopbel geeft graag haar recept van de wildstoof prijs om thuis ook heerlijk te kunnen genieten van dit mooie najaarsgerecht. In het restaurant wordt er wildvlees van het hert en wildzwijn gebruikt. Beide soorten vlees hebben behoorlijk wat karakter. Dit recept is ook heel geschikt voor rund.
Deze wildstoof heeft drie ‘geheime’ ingrediënten waardoor hij zo lekker is. Je kunt het aan het mysterieuze lachje van kok … wel zien. Speciaal voor de Blos! lezeressen doet hij ze uit de doeken. Het eerste ingrediënt zijn de Chinese vijf kruiden. Dit is een samenstelling van steranijs, peper, venkel, kruidnagel en kaneel. Een klein blokje pure chocolade geeft de stoof vervolgens meer diepgang . Hierdoor komen de smaken nog meer tot hun recht. En tenslotte blust … de stoof af met de Hopbel haar eigen gebrouwen Hopbel Tripel bier. Drie keer raden wat hij bij de stoof serveert.
Benodigdheden
1 kg hertenpoulet
1 kg wildzwijnpoulet
3 uien
3 winterpenen
1 prei
2 stengels bleekselderij
400 gram kastanjechampignons
3 teentjes knoflook
2 tl tomatenpuree
1 Peizer Hopbel tripel bier
2 el Chineese vijf kruiden
1 lt wildfond
3 el jus poeder (wij maken onze eigen jus)
10 gr pure chocolade
Optioneel, alleen wel zo lekker:
5 kruidnagel, 8 jeneverbessen, 5 laurierbladeren en 3 kaneelstokjes
Bereiding
Stap 1: Snij het vlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Snij daarna de groentes in vrij grove stukken.
Stap 2: Verhit uw pan goed, bij voorkeur een braadpan. Dit om het vlees goed dicht te schroeien. Hierdoor blijven de sappen in het vlees en voorkomt dat het vlees droog wordt. Ook krijgt het vlees een gekarameliseerde laag om de buitenkant, dit geeft extra smaak aan het vlees. Het vlees hoort een sissend geluid te maken in de pan.
Stap 3: Zodra het vlees rondom een mooie bruine kleur heeft gekregen kunnen de groentes in de pan. Bak de groentes tot ze zacht zijn.
Stap 4: Voeg het zout, peper, knoflook en de Chineese 5 kruiden toe. Bak deze kort mee zodat de smaak loskomt. Bak ook de tomatenpuree mee, dit om de tomatenpuree te ontzuren, hierdoor krijgt het een zoete smaak. Het is belangrijk om het kort aan te bakken aangezien de ingrediënten snel kunnen aanbranden.
Stap 5: Blus het geheel af met het tripel bier en voeg de wildfond toe. Voeg water toe tot alles onder het vocht staat. Laat de stoof nu op een middelhoog vuur pruttelen totdat het vlees volledig mals is geworden. Als het vocht verdampt kunt u extra water toevoegen zodat de stoof de gehele tijd onder blijft staan. Voeg de optionele kruiden hierbij ook toe aan het vocht. Het proces duurt 2 a 3 uur. Een handige tip om de kruiden uit het gerecht te halen is om de kruiden in een theehouder of zeef afgedekt met aluminiumfolie te doen. Hierdoor trekken de kruiden door de stoof en kan het achteraf makkelijk gescheiden worden.
Stap 6: Nu het vlees klaar is, is het tijd om het gerecht af te binden doormiddel van het toevoegen van de jus poeder. Voeg ook de pure chocolade toe. Zodra de saus een lobbige dikte heeft is het gerecht klaar en kan nu opgediend worden.
Zuurkool
We bereiden onze zuurkool op zo’n manier dat iedereen het lust. Het geheim van onze zuurkool is suiker! Hierdoor heeft de zuurkool een heerlijke combinatie van zoet en zuur.
Benodigdheden
1 ui
1 kg zuurkool
1 lt witte wijn
500 gr kristal suiker
3 kaneelstokjes
Optioneel: 250 gram spekjes
Bereiding
Stap 1: Snipper een ui fijn en fruit deze aan in de pan. Bak eventueel ook de spekjes mee in de pan.
Stap 2: Voeg de zuurkool samen met de witte wijn, suiker en kaneelstokjes toe. Zorg ervoor dat de zuurkool onder het vocht staat en op een laag vuur gestoofd wordt. Dek de zuurkool af met
een deksel of bakpapier. Roer de zuurkool af en toe om. De zuurkool stoven neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag.
Schorsenerenchips
Met schorseneren is het vaak een modderige boel. Spoel ze daarom goed af in een wasbak.
Benodigdheden
250 gr schorseneren
Bereiding
Schil na het wassen met een dunschiller de buitenkant en vervolgens in de lengte dunne plakken schillen. Hierna kan de schorseneren gefrituurd worden op 160 graden voor 2 a 3 minuten goudbruin. Leg de chips op keukenpapier om het overtollige vet te ontdoen. Voeg een snufje zout toe. Zorg dat de temperatuur niet te hoog is. De chips verbrandt snel en wordt bitter.
Serveertip
Ons eigen gebrouwen Hopbel Tripel bier wordt gebruikt om de stoof mee af te blussen. Deze is dan ook perfect om te drinken tijdens het eten. Wist jij al dat we nog twee bieren uit eigen lijn hebben? Een blond bier en een weizen bier. Een echte aanrader voor de bierliefhebber. U kunt bij ons, de Peizer Hopbel, terecht voor deze met liefde gebrouwen bieren.